7. Fructe de Pădure

ASOCIAȚIA COMPOSESORALĂ VĂCĂREȘTI
7. Fructe de Pădure

Fragul de padure (Fragaria Vesca)
Aparține genului Fragaria din familia rozaceelor și produce fructe delicioase, mai mici decât cele ale căpșunii de cultură, dar cu un gust asemănător. Este întâlnită la marginea pădurilor, pe lăstărișuri și în apropierea drumurilor, fiind răspândită aproape în întreaga Europă și Asia. Frunzele sale au o nuanță de verde deschis, partea inferioară fiind fină și delicată acoperită cu perișori, iar marginea lor este zimțată. Fructele devin roșii la maturitate și au un gust deosebit de plăcut.

 

Zmeura de pădure (Rubus idaeus)
Aparține familiei Rosaceae și este originară din Europa, Asia de Nord și Japonia. Fructele, cât și frunzele sale sunt apreciate pentru proprietățile lor terapeutice. Se dezvoltă sub forma unui tufiș cu tulpini spinoase, care se răspândesc prin rizomi. Florile au un aspect distinctiv, de culoare albă, iar frunzele au marginile zimțate. Fructul, de culoare roșie, este suculent, cu o aromă plăcută, fiind un fruct de pădure foarte apreciat. În regiunea noastră, este răspândit pe dealuri și în zone montane, colonizând rapid în locurile unde pădurea a fost defrișată; mai întâi apare fragul, urmat de zmeură și mure.

 

Mur (Rubus fruticosus)
Este o plantă fructiferă și medicinală răspândită în întreaga Europă, aparținând genului Rubus. Crește în păduri, margini de pădure și pajiști, adesea formând tufișuri dense dificil de străbătut. Tulpinile spinoase pot atinge înălțimi de 1,5-2 metri care se arcuiesc spre sol. Frunzele au o formă ovală, zimțate pe margini. Fructele coapte sunt de culoare neagră și au un gust plăcut și revigorant. Frunzele uscate sunt folosite în infuzii pentru beneficiile lor terapeutice.

 

Afin de munte (Vaccinium myrtillus)
Aparține familiei Ericaceae și este o plantă fructiferă. În medicina tradițională, atât fructele cât și frunzele au proprietăți valoroase. Este un fruct caracteristic munților din regiunea Transilvaniei. Este un semi-arbust cu înălțimea de 30-60 cm, bogat ramificat. Colonii extinse pot crește dintr-o singură rădăcină. Frunzele sale sunt de formă ovală, ascuțite la vârf, cu margini fin zimțate. Fructele de culoare închisă sunt culese la maturitate, în lunile august și septembrie, având o gamă variată de utilizări.

Copyright © 2024
Toate drepturile rezervate
 
ASOCIAȚIA COMPOSESORALĂ VĂCĂREȘTI
Nr. înregistrare: RO13013010

Adresă: Văcărești, nr. 60,
Comuna Mihăileni, 537203
Telefon: +40 745 555 554
e-mail: verde@cserevirag.ro
Copyright © 2024
Toate drepturile rezervate